|
| အသီးမွာ သရက္၊ အသားမွာဝက္၊ အရြက္မွာ လက္ဖက္ဆိုတဲ့စကားနဲ႔ အညီ လက္ဖက္ကို ျမန္မာ့လူေနမႈ ဘဝမွာလည္း ဘိုးဘြားစဥ္ဆက္ ကတည္းက တြင္တြင္ က်ယ္က်ယ္ စားသံုးလာ တာေတြ႕ရပါတယ္။ လက္ဖက္ကို နတ္သစ္ရြက္လို႔လည္း ေခၚပါတယ္။ လက္ဖက္နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး မွန္နန္းရာဇဝင္မွာ အေလာင္း စည္သူမင္း တိုင္းခန္းလွည့္လည္ တဲ့အခါ ရွမ္းျပည္ နယ္ေျမာက္ပိုင္း ပေလာင္၊ ဓႏုတို႔ေနထိုင္ရာ ဇမၺဴဒိတ္ကြ်န္းကို လွည့္လည္စဥ္က နတ္ဘီလူး ေလးေယာက္တို႔ ဆက္သလိုက္တဲ့ ရသဝတီ နတ္သစ္ေစ့ကို တစ္လက္ဆြမ္း၊ တစ္လက္ဖက္စီ မွ်ေဝေပး ခဲ့ေၾကာင္း ပေလာင္၊ ဓႏုတို႔ကရရွိသမွ် နတ္သစ္ေစ့ တို႔ကို ေတာင္ငယ္၊ ေတာင္တန္း၊ ေတာင္ခြ်န္ |
|
|
ေတာင္ပုေတာင္ စသည့္ေတာင္ အစုစုတို႔မွာ စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ၾကရာ ေရွးဦးကာလ အစက ေပၚထြန္းခဲ့တယ္ လို႔ဆိုပါတယ္။ ဘုရင္မင္းျမတ္က ရသဝတီ နတ္သစ္ေစ့မ်ားကို တစ္လက္ဆြမ္း၊ တစ္လက္ဖက္ စီေပးခဲ့လို႔ လက္ဖက္လို႔ အမည္တြင္ ခဲ့ပါတယ္။ ရွမ္းျပည္ေျမာက္ပိုင္း နမ့္ဆမ္ ေဒသက လက္ဖက္ေတာင္သူမ်ား ေျပာစကားအရ ဘုန္းကံအလြန္ ႀကီးျမတ္တဲ့ မင္းတစ္ပါးက လက္ဖက္မ်ိဳးေစ့မ်ား ေပးသနားခဲ့လို႔ ဒီနယ္တစ္ဝိုက္မွာ လက္ဖက္စိုက္ပ်ိဳး ေအာင္ျမင္တယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ |
|
|
ျမန္မာျပည္ရဲ႕ အဓိက လက္ဖက္စိုက္ပ်ိဳး ရာေဒသမ်ားက ရွမ္းျပည္နယ္ ေျမာက္ပိုင္း နမ့္ဆမ္ေဒသ၊ ေက်ာက္မဲမွာ အဓိက စိုက္ပ်ိဳးတယ္။ လက္ဖက္ဟာ ႏွစ္ရွည္ပင္ ျဖစ္တယ္။ စိုက္ပ်ိဳးၿပီး ပ်ိဳးပင္ကေန ခုနစ္ ႏွစ္ေက်ာ္ေလာက္မွ စတင္ခူး ဆြတ္ရတယ္။ ပင္လယ္ေရ မ်က္ႏွာျပင္အထက္ အျမင့္ ေပ ၄၀ဝ၀ ေက်ာ္မွာ စိုက္ပ်ိဳးတဲ့ လက္ဖက္က အရည္အေသြး ပိုေကာင္းတယ္။ အခု ရွမ္းျပည္ေတာင္ပိုင္း ပင္လံု၊ ပင္ေလာင္း ေဒသေတြမွာလည္း လက္ဖက္ စိုက္ပ်ိဳးမႈမ်ားၿပီး ၂၀ဝ၀ ျပည့္ႏွစ္ ေနာက္ပိုင္း ခ်င္းျပည္နယ္ မွာလည္း လက္ဖက္ကို စမ္းသပ္စိုက္ပ်ိဳးရာ ေအာင္ျမင္ တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ |
| |
|
|
|
|
| လက္ဖက္ခူးရာမွာ ေရႊဖီခ်ိန္လို႔ဆိုတဲ့ တေပါင္းလ ကုန္၊ တန္ခူးလဆန္းက စၿပီးခူးတဲ့လက္ဖက္က ေရႊဖီမိုးလြတ္ ဆိုၿပီး နာမည္နဲ႔အလိုက္ အရည္အေသြး ေကာင္းၿပီး အရသာ ရွိတယ္။ မိုးတြင္းနဲ႔ ေဆာင္းတြင္း ေတြမွာ ထြက္ႏႈန္းက အနည္းနဲ႔အမ်ားပဲ ကြာတယ္။ ေျမျပန္႔က လူေတြက တန္ခူး၊ ကဆုန္ဆိုရင္ ေတာင္ေပၚကို လက္ဖက္ခူး သြားၾကတယ္။ နယုန္လကုန္ ေလာက္မွ ျပန္ၾကတယ္။ လက္ဖက္ခူးသူ ေတြရဲ႕ လုပ္အားခက တစ္ေနရာနဲ႔ တစ္ေနရာ မတူပါဘူး။ ရွမ္းျပည္ေျမာက္ပိုင္းမွာ ခူးတာကလက္ဖက္ေျခာက္ တစ္ဝက္ |
|
ယူ။ပင္ေလာင္းဘက္ က်ေတာ့ ခူးခ တစ္ပိႆာ ၂၅၀ ႏႈန္းေလာက္ ရွိတယ္။ ကြ်မ္းက်င္တဲ့ လက္ဖက္ခူးသူတစ္ ေယာက္ဟာ တစ္ရက္ မွာ ဆယ္ပိႆာနဲ႔အထက္ ခူးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ |
|
ေဆာင္းတြင္းခူးတဲ့ လက္ဖက္ကို ရွမ္းတို႔ေဒသေခၚ ခါနန္႔(ႏွင္းေျခာက္)၊ မိုးတြင္းမွာ ခူးတဲ့ လက္ဖက္ကို(ခါးကန္႔)လို႔ ေခၚတယ္။ ျခံေတြက ခူးၿပီးထြက္လာတဲ့ လက္ဖက္ေတြကို ေပါင္းၿပီး နယ္၊ အိတ္ထဲ ထည့္ၿပီး အရည္အထြက္မ်ားရင္ ေျမျပန္႔ ပို႔ၾကတယ္။ ေပါင္းရာ မွာလည္း အက်က္ ညီဖို႔ လိုပါတယ္။ အက်က္လြန္ရင္ လက္ဖက္က ေပ်ာ့ျပဲသြားတယ္။ ေပါင္းၿပီးသား လက္ဖက္ကို ေနလွန္းရင္ လက္ဖက္ ေျခာက္ျဖစ္ၿပီး လက္ဖက္အစိုဆိုရင္ အိတ္ ေတြထဲ၊ စဥ့္အိုးေတြထဲနယ္ၿပီး သိပ္ထည့္ ထားၿပီး တစ္လေလာက္ႏွပ္ထားရတယ္။ ခုေတာ့ စက္ေတြနဲ႔ပဲနယ္ၿပီး တစ္လေက်ာ္ ေလာက္ ႏွပ္ထားရင္ ေျမျပန္႔ကိုပို႔ဖို႔ သဘာဝ လက္ဖက္အစို ကို ရပါတယ္။ ေတာင္ေပၚ ေဒသမွာေတာ့ တခ်ိဳ႕လည္းအိမ္စားဖို႔ လက္နဲ႔နယ္ၿပီး ဝါးက်ည္ေတာက္ ထဲထည့္၊ ေျမႀကီးထဲ တစ္လေလာက္ျမႇဳပ္ၿပီးမွ ေဖာ္စား တာလည္း ရွိပါတယ္။လက္ဖက္က ေအးတဲ့ရာသီကိုႀကိဳက္ၿပီး အရိပ္ရရင္ ပိုၿပီးရွင္သန္တယ္။ ဥပမာ နီေပါ ႏိုင္ငံမွာ ေပ ၅၀ဝ၀ ေက်ာ္က လက္ဖက္က ေပ ၃၀ဝ၀ ေက်ာ္က လက္ဖက္ထက္ အရသာ အရည္အေသြး ပိုသြားတယ္။ ႏွင္း႐ိုက္လို႔လည္း လက္ဖက္ပင္က ေသမသြား ဘူး။မခူးေပးရင္ အၫြန္႔မထြက္ တဲ့အတြက္ ခူးေပးရတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေတာင္ေပၚ |
| |
|
|
|
ေဒသေတြမွာ လက္ဖက္ပင္ကို ရင္စို႔ေလာက္ပဲ ထားတယ္။စိုက္ပ်ိဳးရာ မွာလည္းေျမဩဇာ မလိုဘဲေပါင္းျမက္ရွင္း ေပးရတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ |
|
လက္ဖက္စားသံုးမႈ တြင္က်ယ္လာသလို ယေန႔မႏၲေလး ေစ်းကြက္မွာခိုင္မာ စြာရပ္တည္ေနတဲ့ လက္ဖက္ဆိုင္ ႀကီးေတြရဲ႕ေရာင္းဝယ္မႈ အေနအထား ကိုလည္းေလ့လာ ၾကည့္ခဲ့ပါတယ္။ |
|
အရီးေတာင္းလက္ဖက္ |
|
|
| ႏွစ္ေပါင္း တစ္ရာေက်ာ္ပါၿပီ။ အရီးေတာင္း လက္ဖက္လုပ္ငန္း စၿပီးလုပ္ ခဲ့တာေဒၚေတာင္းပါ။ သူကေလးသိန္း အမ်ိဳးသမီးရဲ႕အဘြားပါ။ ေလးသိန္းတို႔ အိမ္ေထာင္က်တာ ၁၉၅၂ ခုႏွစ္ကပါ။ ေလးသိန္းက အရင္တုန္းက ရန္ကုန္ သတင္းစာ ေလာကမွာ က်င္လည္ခဲ့တဲ့ သတင္းေထာက္ တစ္ေယာက္ပါ။ မႏၱေလးကို ကိစၥတစ္ခုနဲ႔ လာရင္း ေဒၚေတာင္းရဲ႕ ျမစ္နဲ႔ ေတြ႕ၿပီး အိမ္ေထာင္ က်ခဲ့တာပါ။ အဘိုး၊ အဘြား၊ အေဖ၊ အေမလက္ထက္ ကတည္းကစၿပီး ေလးသိန္း တို႔ လက္ထက္အထိ ဆိုေတာ့ အရီးေတာင္း လက္ဖက္ကႏွစ္ေပါင္း ၁၀ဝေက်ာ္ေနပါၿပီ။ ေလးသိန္းတို႔ လက္ဖက္ယူတဲ့ ပင္ရင္းက ရွမ္းျပည္နယ္ ေတာင္ပိုင္း နမ့္ဆမ္ေဒသကပါ။ အရီးေတာင္း လက္ထက္ကတည္း ကစၿပီး နမ့္ဆမ္ကထြက္တဲ့ လက္ဖက္နဲ႔စၿပီး ေရာင္း လာတာဆိုေတာ့ သားစဥ္ေျမးဆက္ အခုခ်ိန္ ထိပဲ ေဖာက္သည္ျဖစ္ ေနပါၿပီ။ ျမန္မာျပည္ မွာ ေကာင္းေပ့ဆိုတဲ့ လက္ဖက္ကို အဲဒီေဒသက အမ်ားဆံုးရတယ္။ေလးသိန္းကိုယ္တိုင္ လက္ဖက္ျခံကိုသြား၊ ေကာင္းေပ့ဆိုတဲ့ လက္ဖက္ကို ေရြးၿပီးမွ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ပံုမွန္ယူပါ့မယ္ဆိုၿပီး ကတိနဲ႔ လုပ္ရတာပါ။ ဒါေၾကာင့္မို႔ အရီးေတာင္း |
|
လက္ဖက္က ေရာင္းအားေကာင္းၿပီး ေရရွည္ ျဖစ္သြားတာေပါ့။ မႏၲေလးမွာ အရီးေတာင္း ထက္ ေကာင္းတဲ့လက္ဖက္ မရွိပါဘူး။ ေလးသိန္းတို႔အေနနဲ႔ကေတာ့ ကိုယ္ကလည္း သတင္းစာ ေလာကက လာတာဆိုေတာ့ ျဖန္႔ခ်ိ ေရးအတြက္က ေပၚလြင္ေစပါတယ္။ |
|
႐ွဴးရွဲ၊ ခ်ဥ္စပ္တို႔ကေတာ့ ေလးသိန္းတို႔ လက္ထက္က်မွ လုပ္တာပါ။ အမ်ိဳးသမီး ကိုယ္တိုင္က လက္ဖက္ႀကိဳက္တဲ့ သူဆိုေတာ့ သူကိုယ္တိုင္ လက္ဖက္ႏွပ္တယ္၊ နယ္တယ္၊ ျမည္းၾကည့္ၿပီးမွ ေရာင္းတာပါ။ လက္ဖက္ႏွပ္ တာကေတာ့ မိ႐ိုးဖလာနည္းအတိုင္းပါပဲ။ အဓိက ကေတာ့ လက္ဖက္ထြက္တဲ့ေနရာက လက္ဖက္ေကာင္း၊ အမ်ိဳး အစားေကာင္းရဖို႔က အဓိကပါ။ အလွဴ၊ မဂၤလာေဆာင္တို႔က ေအာ္ဒါမွာရင္ စိတ္တိုင္းက်ျပဳ လုပ္ေပးပါတယ္။ အုပ္ေရနဲ႔မွာတဲ့သူ ေတြလည္းရွိတယ္။ တခ်ိဳ႕ကလည္း ကုန္ႏိုင္သေလာက္ ၾကည့္ၿပီး ဝယ္သြားၾကပါတယ္။ စားသံုးသူေတြကို အထူးေျပာစရာ မရွိ ပါဘူး။ အရီးေတာင္း လက္ဖက္ေကာင္းတာ သိၾကပါတယ္။ |
|
ျမသီဒါလက္ဖက္၊ ပဲေၾကာ္ |
ႏွစ္ေပါင္း ၄၀ ေက်ာ္ပါၿပီ။ သဲေတာမွာ စၿပီးလုပ္ခဲ့တာပါ။ အဲဒီတုန္း ကေတာ့ ပဲေၾကာ္ကို အဓိကထားၿပီး လက္ဖက္ကေတာ့ အနည္းအက်ဥ္း ေလာက္ပဲ။ လက္ဖက္ကို မႏၲေလး ေရာက္မွပဲ လက္လီဆိုင္ အေနနဲ႔ စၿပီးဝင္တာပါ။ လက္ဖက္ကို တစ္ပိႆာ၊ ၅၀ သား၊ ၂၅ က်ပ္သားေတြ ထပ္ၿပီး အဆိမ့္ႏွပ္၊ ခ်ဥ္စပ္ဆိုၿပီး ႏွစ္မ်ိဳးေရာင္း ပါတယ္။ မႏွပ္ရေသးတဲ့ လက္ဖက္ အမ်ိဳးအစား ကေတာ့ အမ်ားႀကီး ရွိပါတယ္။ တစ္ပိႆာ ၈၀ဝ တန္၊ ေအာက္စ၊ အလတ္စ၊ ထိပ္စ၊ အၾကမ္းစဆိုၿပီး အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိပါတယ္။ လက္ဖက္ က အရြက္ႏုေလ |
| |
|
ေစ်းမ်ားေလပါပဲ။ကြ်န္မတို႔က လက္ဖက္ကုန္ၾကမ္းကို ရွမ္းျပည္နယ္ေျမာက္ပိုင္း၊ နမ့္ဆမ္၊ ဟိုေခ်ာင္း ဘက္က ဝယ္ပါတယ္။ အရင္ကေတာ့ ျမသီဒါပဲေၾကာ္၊ လက္ဖက္က လူသိပ္မသိေသးဘူး။ ေနာက္မွ တီဗီမွာ ထက္ထက္မိုးဦးနဲ႔ ေၾကာ္ျငာေတာ့ လူသိမ်ားၿပီး ေရာင္းအားေကာင္း လာပါ တယ္။ လက္ဖက္က ျမန္မာလူမ်ိဳး အႀကိဳက္ဆိုေတာ့ ရာသီနဲ႔ မဆိုင္ပါဘူး။ အျမဲတမ္းေရာင္း ဝယ္ေနရပါတယ္။ အလွဴ၊ မဂၤလာေဆာင္ရာသီဆိုရင္ေတာ့ ပိုေရာင္းေကာင္းပါတယ္။ အလွဴ၊ မဂၤလာေဆာင္တို႔က ေအာ္ဒါမွာရင္ လက္ခံပါတယ္။ သူ႔အမ်ိဳးအစားနဲ႔သူပါပဲ။ တခ်ိဳ႕က်ေတာ့ ႏွပ္ၿပီးသား၊ ပုစြန္ေျခာက္ေရာဆိုေတာ့ ကုန္က်စရိတ္အေနနဲ႔ ကေတာ့ သံုးႏိုင္တဲ့ေပၚမူတည္ၿပီး ကြဲသြားတာပါပဲ။ |
|
|
| ျမသီဒါလက္ဖက္ အေနနဲ႔ကေတာ့ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္မွာ နာမည္ ေတာ္ေတာ္ ရပါတယ္။ ၿမိဳ႕ထက္နယ္ေတြက ပိုၿပီးအား ေပးၾကပါတယ္။ ၿမိဳ႕ေပၚမွာကေတာ့ လက္ဖက္ထက္ ေရခဲမုန္႔၊ ကိတ္မုန္႔၊ လက္ဖက္ရည္ ေလာက္ပဲ အစားမ်ား ၾကတာ။ ၿမိဳ႕ေပၚက အလွဴ၊ မဂၤလာေဆာင္ေတြ မွာဆိုရင္ လက္ဖက္က အရံ သေဘာေလာက္ပဲ။ နယ္ေတြကေတာ့ အလွဴလုပ္ေတာ့ မယ္ဆိုရင္ လက္ဖက္ကို အိတ္လိုက္အထိ ဝယ္ၾက တယ္။တစ္အိတ္ကို အခ်ိန္ ၅၀ ေက်ာ္ နီးပါးထိရွိပါ တယ္။ |
|
|
ပဲေၾကာ္မွာလည္း အမ်ိဳးအစား အမ်ားႀကီး ရွိပါတယ္။ ပဲႀကီးေၾကာ္၊ ကုလားပဲေၾကာ္၊ ႏွမ္း၊ ေျမပဲ၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ပုစြန္ေၾကာ္၊ ေဒါင္းဝိုင္း ေၾကာ္၊ ပဲေရပြေၾကာ္၊ တ႐ုတ္ပဲေၾကာ္တို႔ အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိပါတယ္။ ျမသီဒါ လက္ဖက္ပဲေၾကာ္ကို အားေပးၾက သူေတြကို အထူးေက်းဇူး တင္ပါတယ္။ |
|
|
|
ေဗဒါေရႊၾကာလက္ဖက္ |
|
|
| ကြ်န္မ ၁၃ ႏွစ္သမီးကတည္းက အေမနဲ႔ သားအမိႏွစ္ေယာက္ ပလက္ ေဖာင္းေစ်း တန္းမွာ စေရာင္းရင္းနဲ႔ ေရာင္းေကာင္းလာတာပါ။ အဲဒီကတည္းက ေဗဒါေရႊၾကာ လက္ဖက္ ဆိုတဲ့ နာမည္နဲ႔ပဲ ေရာင္းတာပါ။ ကြ်န္မတို႔ကလည္း ပဲေၾကာ္ဆိုလည္း ဆီအသန္႔နဲ႔ေၾကာ္ၿပီး လက္ဖက္ဆိုလည္း ေကာင္းမွကိုင္တာ ဆိုေတာ့ ေဗဒါေရႊၾကာကို ဝယ္သူေတြကလည္း မ်ားလာပါတယ္။ ပလက္ေဖာင္း ေဈးတန္းမွာကို စေရာင္းေတာ့ ေနရာက သံုးေနရာေလာက္ ေျပာင္းေရာင္းရတယ္။ ေနာင္တစ္ခ်ိန္မွာ ေနရာေလး အတည္ တက်ျဖစ္ေအာင္ ေစ်းခ်ိဳမွာ ေနရာေလး တစ္ေနရာေလာက္ ဝယ္ရေအာင္ ဆိုၿပီး အစ္မ မေဗဒါနဲ႔ တိုင္ပင္ၿပီး ဝယ္လိုက္ တာပါ။ ပစၥည္းေကာင္း ကိုပဲၾကည့္ၿပီး ဝယ္ၾကတာ ဆိုေတာ့ ဘယ္ေနရာပဲ ေရာင္းေရာင္း အားေပး ၾကပါတယ္။ ေရွးတုန္းက ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္ ဆိုတာမရွိဘူး။ ႐ိုး႐ိုး ပဲျခမ္း၊ ပဲႀကီးေလွာ္၊ ကုလားပဲတို႔၊ တ႐ုတ္ပဲတို႔ သတ္သတ္ စီရွိတာပါ။ အခုေနာက္ပိုင္းမွ တခ်ိဳ႕က အစံုေလး ၅၀ဝ ဖိုးေလာက္ ထည့္ေပးပါဆိုမွ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္ ျဖစ္သြားတာပါ။ အရင္တုန္းက ပဲေၾကာ္စံု ေတြက မာေတာ့ အသက္ႀကီး တဲ့သူေတြက သိပ္မဝါး ႏိုင္ၾကဘူး။ အခုက်ေတာ့ ေပါင္းေၾကာ္ေလး ေတြဆိုေတာ့ ဆီေတာ့ ကုန္တာေပါ့။ အသက္ႀကီးတဲ့ သူေတြလည္း စားႏိုင္ ၾကပါၿပီ။ |
|
တခ်ိဳ႕က်ေတာ့ မႏွပ္ရေသးတဲ့ လက္ဖက္ အၫြန္႔ေလးေတြကို သတ္သတ္ ဝယ္ၾကပါတယ္။ လက္ဖက္ အမ်ိဳးအစား ကေတာ့ ခ်ဥ္စပ္ႏွပ္၊ အၫြန္႔ႏွပ္ ဆိုၿပီး ရွိပါတယ္။အလွဴ၊ မဂၤလာေဆာင္ေတြမွာ ေအာ္ဒါမွာရင္ လက္ခံပါတယ္။ ကြ်န္မတို႔ဆီက လက္ဖက္ မဝယ္ဘဲ အစ္ခ်ည္းသတ္သတ္ မွာခ်င္တယ္ဆိုလည္း ရပါတယ္။ တစ္အစ္ကို ငွားခ ၃၀ဝ က်ပ္၊ ၄၀ဝ က်ပ္ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိပါ တယ္။ လက္ဖက္ေရာမွာတယ္ဆိုရင္ ပိႆာခ်ိန္နဲ႔ေပးပါ တယ္။ အလွဴၿပီးလို႔ နည္းနည္းပဲပိုရင္ ကြ်န္မတို႔က ျပန္ယူပါတယ္။ မႏၲေလးက လက္ဖက္ဆိုင္ ေတြ အမ်ားႀကီးထဲက ေဗဒါေရႊၾကာလက္ဖက္လို႔ ရပ္တည္ႏိုင္တာ ရတနာသံုးပါးရဲ႕ ေက်းဇူးပါ။ ကိုယ္က အျမဲတမ္း လွဴတန္းေနေတာ့ ႏွပ္တဲ့ပစၥည္းကိုက နတ္သုဒၶါျဖစ္ေန ေတာ့တာေပါ့။ တခ်ိဳ႕လည္း ဒီလို လက္ဖက္ေတြ ႏွပ္ေန တာပါပဲ။ ကိုယ့္ေလာက္ မေကာင္းဘူး။ သိပၸံနည္းနဲ႔ တြက္ရင္ေတာ့ တစ္မ်ိဳးေပါ့။ ကြ်န္မတို႔အေနနဲ႔ကေတာ့ ရတနာသံုးပါးေက်းဇူးေၾကာင့္ ကိုယ့္ပစၥည္းေကာင္းေန တယ္လို႔ယူဆပါတယ္။ လက္ရွိေဈးကြက္မွာ လက္ဖက္ အမ်ိဳးအစား သံုးေလးမ်ိဳးေလာက္ရွိပါတယ္။ ထိပ္စ၊ ရွယ္စ၊ ေအာက္စ၊ အလတ္စတို႔ ေရာင္းပါတယ္။ |
|
ခ်ဥ္စပ္၊ အၫြန္႔ႏွပ္၊ ဂ်င္းသုပ္ကအစ ငယ္ေထြးႏွပ္ အထိ ညီမအငယ္ ဆံုးကလုပ္တာပါ။ ငယ္ေထြးႏွပ္ဆိုၿပီး စားသံုးသူေတြ မ်ားၾကတာ သူ႔ရဲ႕ပါရမီေပါ့။ ကြာလတီ မီဖို႔အတြက္ ကေတာ့ ကိုယ့္ ပစၥည္းကို တစ္လအထိ အာမခံပါတယ္။ဒါေပမဲ့ တစ္လေက်ာ္ သြား လည္းဘာမွ မျဖစ္ပါဘူး။ လက္ဖက္ႏွပ္၊ ခ်ဥ္စပ္ႏွပ္ ေတြက်ေတာ့ ကုန္စိမ္းသေဘာ ျဖစ္ေနေတာ့ တစ္လအတြင္း စားတာအေကာင္း ဆံုးပါပဲ။ အၫြန္႔ႏွပ္၊ ခ်ဥ္စပ္ႏွပ္၊ ေပါင္းေၾကာ္ တို႔က်ေတာ့ ဘုရား |
| |
|
|
ဖူးသြားတဲ့သူေတြ၊ ခရီးေဝးသြားတဲ့သူ ေတြ အမူးအေမာေျပ အဝယ္မ်ားၾကပါတယ္။ လက္ဖက္ အၫြန္႔ႏွပ္၊ ခ်ဥ္စပ္ႏွပ္၊ ဂ်ပန္ဂ်င္းႏုႏွပ္ဆိုၿပီး ထုတ္လုပ္ခြင့္သံုးမ်ိဳး တင္ထားတာ လည္း က်န္းမာေရး ႐ံုးက ထုတ္လုပ္ ခြင့္လက္မွတ္ ရပါၿပီ။ စားသံုးသူေတြ စိတ္ခ်လက္ခ် ဝယ္ယူစားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။မိသားစု လုပ္ငန္းေလး ဆိုေတာ့ နယ္ေတြအထိ ျဖန္႔ဖို႔အစီအစဥ္ မရွိေသးပါဘူး။ ေရာင္းေရး၊ ဝယ္ေရးကလည္း ရာသီနဲ႔ဆိုင္ပါတယ္။ အလွဴမဂၤလာ ေဆာင္ေတြေပါတဲ့ အခ်ိန္ဆိုရင္ ပိုၿပီး ေရာင္းရပါတယ္။ လက္ဖက္ထဲမွာ ဆိုးေဆးပါတယ္ ဆိုတုန္းက သိပ္မ ေရာင္းရပါဘူး။ လူေတြက ေၾကာက္သြား ၾကတာ။ ဒါေပမဲ့ ဘာပဲလုပ္လုပ္ သတိရွိဖို႔က အဓိကပါ။ စားသံုးသူေတြကို စိတ္ဆိုးစရာ မလိုပါဘူး။ သူတို႔ကမွ နည္းစနစ္ေတြ ေပးတာကိုး။ ဒီအတိုင္း လုပ္တာ မွားေနတယ္ဆိုရင္ ကိုယ္က ျပင္ရမွာေပါ့။ |
|
အႏုပညာရွင္အမ်ား စုကလည္း မႏၲေလးေရာက္ တဲ့အခါ ကိုယ့္ဆီပဲ အားေပး ၾကပါတယ္။ ပစၥည္းကလည္းေကာင္း၊ အရသာလည္းရွိလို႔ လာစားၾကတာေပါ့။ သူတို႔ဆိုတာက အစားအေသာက္ေကာင္း၊ ပစၥည္းေကာင္း ဘယ္မွာရွိတယ္ ဆိုတာ ေရြးေနၾကတဲ့ သူေတြပါ။ စိုးျမတ္သူဇာဆိုရင္ ဂ်ပန္ဂ်င္းႏုႀကိဳက္တာ။ ေျပတီဦးက်ေတာ့ ဂ်င္းႏုမွ်င္မွ်င္ေလးေတြ၊ လက္ဖက္ႏုႏွပ္တို႔ကို ခဏခဏ မွာစားတယ္။ ေဗဒါေရႊၾကာ လက္ဖက္ကို အားေပးၾကတာ ေက်းဇူးအမ်ားႀကီး တင္ပါတယ္။ ေစ်းသည္နဲ႔ ေစ်းဝယ္က ႏွစ္ဦးႏွစ္ဖက္ ေမတၲာေရာင္ ျပန္ဟပ္ ပါတယ္။ စားသံုးသူေတြအားလံုးက ကိုယ့္ေက်းဇူးရွင္ ေတြပါပဲ။ |
|
ေရႊတုတ္ မိုးကုတ္လက္ဖက္ |
|
|
| လက္ဖက္မ်ိဳး႐ိုး မဟုတ္ပါဘူး။ ၁၉၉၅ ခုႏွစ္မွာစၿပီး မိသားစု လုပ္ငန္းအေနနဲ႔ စၿပီး လုပ္တာပါ။ မ်ိဳး႐ိုးမရွိဘဲ လက္ဖက္လုပ္ငန္း စၿပီး လုပ္ခါစကေတာ့ အခက္အခဲေတြ အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။ ကိုယ့္ပစၥည္းကို စားသံုးသူေတြ လက္ခံေအာင္ ႀကိဳးစားရတာေပါ့။ အဓိကကေတာ့ ကုန္ၾကမ္းကို အရည္အေသြး ေကာင္းေကာင္း ရွာဝယ္ၿပီး ေရာင္းရ တာေပါ့။ နာမည္တစ္လံုးရဖို႔ မလြယ္ပါ ဘူး။ ႏွစ္ကို ဆယ္ခ်ီၿပီးမွ ႀကိဳးစားလုပ္ရ တာေပါ့။ ဒီေန႔ေခတ္ နဲ႔ဆိုရင္ေတာ့ ကုန္ၾကမ္းရဲ႕ ေဈးကြက္ေပၚမွာ ကြာျခားခ်က္ ရွိသြားတာပါပဲ။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ စလုပ္တုန္းက ေဈးနဲ႔ အခုေဈးနဲ႔ေတာ့ မတူေတာ့ဘူးေပါ့။ အစစ အရာရာ အကုန္လံုးက ေဈးႏႈန္း တက္တာေတြ ၾကည့္ပါပဲ။ အဲဒီေပၚမွာၾကည့္ၿပီး |
|
ေရာင္းရတဲ့ အေပၚမွာလည္း ေဈးႏႈန္းတက္ရတာေပါ့။ ၁၉၉၇-၁၉၉၈ ခုႏွစ္ေလာက္မွာ နယ္ေတြစၿပီး ျဖန္႔ပါတယ္။ကုန္ၾကမ္းအေန နဲ႔ကေတာ့ နမ့္ဆမ္က ထြက္တဲ့လက္ဖက္ကို ကိုယ္စားလွယ္ တစ္ဦးတည္းဆီက ဝယ္ၿပီး သံုးပါတယ္။ အဓိက ကေတာ့ ကြ်န္ေတာ္တို႔လိုပစၥည္းကို ကိုယ္သံုးေနက် ပံုစံအတိုင္း ႏွစ္လ၊ သံုးလ ႀကိဳတင္ၿပီး ေအာ္ဒါမွာ ထားရတာေပါ့။ လက္ရွိမွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ေရာင္းခ်ေနတဲ့ ပစၥည္းကေတာ့ လက္ဖက္ၫြန္႔၊ လက္ဖက္ခ်ဥ္စပ္၊ လက္ဖက္႐ွဴးရွဲ၊ ပဲႏွစ္ျပန္ေၾကာ္တို႔ကို အဓိက ေရာင္းခ်ပါတယ္။ တစ္ေယာက္စာ၊ ႏွစ္ေယာက္စာ ေပါ့ေပါ့ ပါးပါး၊ ေဈးသက္သက္ သာသာနဲ႔ ဝယ္စားခ်င္လို႔ လုပ္ထားတဲ့ ပါကင္ထုပ္ေလး ေတြရွိပါတယ္။ ေဈးႀကီးႀကီးနဲ႔ လူေလး၊ ငါးေယာက္စာ လက္ေဆာင္ေပး ခ်င္တာေတြကို ပါကင္ထုပ္အႀကီး သူ႔ေဈးႏႈန္းနဲ႔ သူရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ပစၥည္းအရသာနဲ႔ အရည္ အေသြးကို တစ္မ်ိဳးတည္းပဲ ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်တာပါ။ ေခတ္နဲ႔ အညီ ေဈးကြက္ကေတာ့ အဓိက လက္ဖက္ထဲမွာ ထည့္တဲ့ပစၥည္း ေကာင္းရမယ့္အျပင္ ထုပ္ပိုးတဲ့ ပါကင္ေတြကအစ လွပေသသပ္မႈ ရွိေအာင္ လုပ္ရတာေပါ့။ ေနာက္တျခား မတူတဲ့ေဖာ္ျမဴလာနည္း ပညာပစၥည္း အရည္အေသြးအဓိက စံခ်ိန္စံၫႊန္းနဲ႔ ထိန္းသိမ္းၿပီး လုပ္ရပါတယ္။ ၁၉၉၅ ခုႏွစ္ကစလုပ္တဲ့ ေရႊတုပ္နဲ႔ ၂၀၁၀ ခုႏွစ္မွာလုပ္တဲ့ ေရႊတုတ္က တစ္ေသြးတည္း တစ္သားတည္း ျဖစ္ရမယ္ဆိုတဲ့ ရည္ရြယ္ ခ်က္ကိုလည္း အဓိကထားပါတယ္။ |
|
ကြ်န္ေတာ္တို႔ လုပ္ငန္းက စားေသာက္ကုန္ဆိုေတာ့ က်န္းမာ ေရးနဲ႔ညီၫြတ္ေအာင္၊ သန္႔ရွင္းသပ္ရပ္ မႈရွိေအာင္ ဂ႐ုတစိုက္နဲ႔ ျပဳလုပ္ပါတယ္။ ေရႊတုတ္လက္ဖက္ကိုလည္း ရန္ကုန္က်န္းမာ ေရးဌာနက အကုန္လံုး စစ္ေဆးၿပီး ထုတ္လုပ္ခြင့္ လိုင္စင္ကိုလည္း ၂၀ဝ၉ ခုႏွစ္၊ ၆ လပိုင္းက ထုတ္ေပးၿပီးပါၿပီ။ ေရႊတုတ္မိုးကုတ္ လက္ဖက္ဆိုတဲ့ အဓိပၸာယ္က နာမည္အဓိက ယူလိုက္တာပါ။ ကြ်န္ေတာ္တို႔က မႏၱေလးကပါ။ အဲဒီေဒသက မဟုတ္ပါဘူး။ ျဖန္႔ခ်ိတဲ့ ေဒသေတြကေတာ့ ရန္ကုန္၊ ရွမ္းျပည္နယ္၊ မူဆယ္၊ လား႐ိႈး၊ ဗန္းေမာ္၊ လြိဳင္ေကာ္၊ ေတာင္ႀကီးအထိ ပို႔ရပါတယ္။ အဓိကကေတာ့ ရန္ကုန္ကို အမ်ားဆံုး ပို႔ရပါတယ္။ |
|
ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕ လက္ဖက္႐ွဴးရွဲႏွပ္၊ ခ်ဥ္စပ္ႏွပ္တို႔က ႏွစ္ပတ္ေက်ာ္၊ သံုးပတ္အထိ အထားခံပါတယ္။ အဓိကကေတာ့ လက္ဖက္ႏွပ္ေတြ ထဲမွာဆီမျပတ္ဖို႔ပဲ။ လက္ဖက္ထဲမွာ ဆီျမဳပ္ေနရင္ေတာ့ တစ္လ ထားလည္း ဘာမွမျဖစ္ပါဘူး။ အေၾကာ္စံုကိုလည္း ပဲႏွစ္ျပန္ ေၾကာ္ကို ပဲဆီသန္႔နဲ႔ ေၾကာ္ပါတယ္။ မိ႐ိုးဖလာနည္း အတိုင္း လက္ဖက္ႏွပ္တဲ့အခါ သံပရာ သီးစစ္စစ္၊ ပဲဆီသန္႔၊ ဆားဆိုရင္ အိုင္အိုဒင္းဆားပဲ သံုးပါတယ္။ လက္ဖက္နယ္ တဲ့ေနရာမွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔က လူနယ္တာထက္ စက္နဲ႔နယ္တာက က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔က စက္ကိရိယာ ကိုေတာ့ ၂၀ဝ၀-၂၀ဝ၁ ခုႏွစ္မွာစၿပီး သံုးတာပါ။ အကုန္လံုး စတီးေတြခ်ည္းပါပဲ။ အလွဴမဂၤလာ ေဆာင္ေတြမွာလည္း ေအာ္ဒါလက္ခံ ၿပီး စိတ္တိုင္းက် ေဆာင္ရြက္ေပးပါတယ္။ ေရႊတုတ္ လက္ဖက္ကိုလည္း ဆိုးေဆး ကင္းရွင္းတဲ့ အေၾကာင္း၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ မိဘျပည္သူမ်ား ယံုၾကည္စိတ္ခ်စြာ စားသံုးႏိုင္ပါ တယ္လို႔ ေျပာခ်င္ပါတယ္။ |
|
စိန္ပေလာင္လက္ဖက္
ႏွစ္ ၂၀ ေက်ာ္ရွိပါၿပီ။ |
ေရႊပေလာင္ကေန နာမည္ေျပာင္း ထားတာပါ။ လက္ဖက္မ်ိဳး႐ိုး မဟုတ္ေပမဲ့ ကြ်န္ေတာ့္ အမ်ိဳးသမီးက ဇယန္းလက္ဖက္ ထြက္တဲ့ေဒသ ကပါ။ကြ်န္ေတာ္က ပဲေၾကာ္ထြက္တဲ့ ႏြားထိုးႀကီးဘက္ကပါ။ အစက ေတာ့စီးပြား ျဖစ္မဟုတ္ဘဲ အိမ္ေထာင္က်ခါစ အလုပ္မရွိလို႔အမ်ိဳးသမီး ရဲ႕ေဒသ ထြက္လက္ဖက္ ကိုလုပ္ျဖစ္ သြားတာပါ။ တ႐ုတ္တန္း ေစ်းေဟာင္းမွာ စေရာင္းတာပါ။ လုပ္ခါ စကေတာ့ ေဈးကြက္ထဲ ေတာ္ေတာ္နဲ႔ မဝင္ႏိုင္ေသး ပါဘူး။ ေအာက္ေျခကေနစၿပီး တျဖည္းျဖည္း ခ်င္းလက္ဖက္ကို အလြတ္ေရာင္းၿပီး ေနာက္မွ နာမည္ေလးရလာေတာ႕ |
| |
|
|
မွ ႏွပ္ၿပီးသားတို႔၊ အေၾကာ္စံုတို႔ ေရာင္းပါတယ္။ ကုန္ၾကမ္းအတြက္ကေတာ့ ပင္းတယ၊ နမ့္ဆမ္တို႔ဘက္ က ျခံရွင္ေတြဆီက မွာပါတယ္။ အမ်ားဆံုးကေတာ့ ပင္းတယဘက္က ဆိုးေဆးမပါတဲ့ လက္ဖက္ကို သီးသန္႔မွာၿပီး ဝယ္ပါတယ္။ |
|
ေရာင္းခ်မႈပံုစံကေတာ့ အရင္က ႏွပ္တာေတြ သိပ္မရွိေတာ့ လက္ဖက္အသားခ်ည္း သီးသန္႔ေရာင္းပါတယ္။ အခုက်မွ ေခတ္နဲ႔အညီ အခ်ိဳးက်က်ေလးႏွပ္ၿပီး ရယ္ဒီမိတ္ေတြမ်ား လာေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလး ေစ်းကြက္ဝင္ပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ႏွပ္တဲ့နည္းစနစ္နဲ႔ထားရင္ ႏွစ္လ ေက်ာ္အထိ အထားခံပါတယ္။ အဓိကကေတာ့ လက္ဖက္ဆိုတာ အေအးႀကိဳက္ တဲ့အမ်ိဳးဆိုေတာ့ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ႏွပ္ၿပီးသားလက္ဖက္ကို ေရခဲေသတၲာထဲ အေအးခံ ထားတာဆိုေတာ့ မိႈမတက္ေတာ့ဘူး။ အေရာင္ တီဗီေၾကာ္ျငာလည္း မလႊင့္ရေသးပါဘူး။ ေၾကာ္ျငာဆိုင္းဘုတ္ေထာင္ တာတို႔၊ မင္းသား၊ မင္းသမီး ျပကၡဒိန္ေဝတာေလးေတြနဲ႔တင္ ေစ်းကြက္မွာ ေတာ္ေတာ္ေလး ေရာင္းအားေကာင္းလာပါတယ္။ |
|
|
အခု ေလာေလာဆယ္ေတာ့ နယ္မွာဖြင့္ဖို႔ အစီအစဥ္ မရွိေသးပါဘူး။ ကိုယ္စားလွယ္ သေဘာမ်ိဳး သူတို႔နာမည္နဲ႔ သူတို႔ ယူေရာင္းတာ ေတြေတာ့ ရွိပါတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲ ဆိုေတာ့ လက္ဖက္က သေဘာ တရားနားမ လည္တဲ့သူေတြ ယူေရာင္းရင္ လက္ဖက္ညိဳတာတို႔၊ ပုပ္တာ တို႔ျဖစ္မွာစိုးတဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ ကိုယ့္နာမည္ေတာ့ မေပးပါဘူး။ ကြ်န္ေတာ္တို႔က လက္ဖက္ ေကာင္းရဖို႔အတြက္ ရွမ္းျပည္နယ္ ေတာင္ပိုင္း ပင္းတယ ပတ္ခ်ာလည္တစ္ဝိုက္က ဝယ္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ေဒသေတြက လက္ဖက္ညိဳတာတို႔၊ ခါးတာေတာင္ ႐ိုး႐ိုးခါးတာမဟုတ္ဘူး၊ ေတာ႐ိုင္း လက္ဖက္ပံုစံ အရမ္းခါးတာတို႔ ရွိပါတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ လက္ဖက္ ဝယ္တဲ့အခါ နယ္ေျမေရြးရတယ္။ အေကာင္းဆံုးက တန္ခူး၊ ကဆုန္ မိုးမက်မီ ေရႊျပည္လက္ဖက္က အေကာင္းဆံုးနဲ႔ လိႈင္လိႈင္ထြက္တဲ့အခ်ိန္၊ ေနာက္တစ္ခုက ေဆာင္းအဝင္ သီတင္းကြ်တ္၊ တန္ေဆာင္မုန္း ႏွင္းဓာတ္နဲ႔ဆိုေတာ့ လက္ဖက္အရည္အေသြးေကာင္းတယ္။ အေရာင္ လည္း လွတယ္။ အရသာလည္း ေကာင္းတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔အေနနဲ႔ ကေတာ့ ကုန္ၾကမ္းမျပတ္ ေအာင္ သီတင္းကြ်တ္၊ တန္ေဆာင္မုန္း လက္ဖက္ကို တန္ခူး၊ ကဆုန္ထိရေအာင္ တစ္ႏွစ္စာ ေရာင္းအားနဲ႔ တြက္ၿပီး ေလွာင္ရတာေပါ့။ နယ္ေတြဘက္ကေတာ့ ႐ွဴးရွဲႏွပ္နဲ႔ အၫြန္႔ ႏွပ္ကို အဝယ္မ်ားတယ္။ ႐ွဴးရွဲႏွပ္ကိုေတာ့ သူတို႔ဆီက်မွ င႐ုတ္သီးတို႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ တို႔ထည့္ၿပီး ျပန္ေရာင္းခိုင္းတာပါ။ လက္ဖက္ႏွပ္တဲ့ေနရာမွာ ကြ်န္ေတာ္တို႔အေနနဲ႔ တီထြင္ဆန္းသစ္ ထားတာ မရွိပါဘူး။ အခု ေနာက္ပိုင္း ဆိုးေဆး၊ မိႈေဆး၊ တာရွည္ခံေဆး တို႔မသံုးေတာ့ဘဲ ေနာက္ပိုင္း ခ်ဥ္စပ္ဆိုရင္ ဘယ္အမ်ိဳးအစားကို သံုးရင္ ပိုၿပီး တာရွည္ခံမလဲ၊ အေရာင္ ပိုလွမလဲဆိုတဲ့ နည္းပညာပိုင္း ေလးေတြေတာ့ ဆန္းစစ္ရတာေပါ့။ လက္ဖက္အၫြန္႔ ဆိုရင္လည္း တာရွည္ခံေအာင္ အေအးခန္းေလးနဲ႔ ထည့္ထားရတာေပါ့။ |
|
|
အဓိကကေတာ့ လက္ဖက္စားေတာ့ မယ္ဆိုရင္ အခုေခတ္ အေန အထားအရ မိ႐ိုးဖလာနည္းအတိုင္းႏွပ္တဲ့ လက္ဖက္ကိုပဲ ဝယ္ယူစားသံုး သင့္ပါတယ္။ ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔၊ သံပရာသီးတို႔နဲ႔ႏွပ္တဲ့ လက္ဖက္ က မိ႐ိုးဖလာနည္းပါ။ အခု ေနာက္ပိုင္းေပၚေနတဲ့ ေဆးသၾကား တို႔၊ သၾကားခဲတို႔ လက္ဖက္ထဲမွာ ထည့္တဲ့အတြက္ က်န္းမာေရး အေနနဲ႔ အႏၱရာယ္မ်ားပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔က အခု လမ္း ၈၀ မွာ တစ္ဆိုင္၊ ဘူတာႀကီးမွာ တစ္ဆိုင္၊ ရတနာပံုေဈးထဲမွာ တစ္ဆိုင္ ဆိုင္ သံုးဆိုင္ရွိပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ့္ရဲ႕ ဖုန္းနံပါတ္က ၂၀၁၁၃၉၁၊ ကြ်န္ေတာ့္အမ်ိဳးသမီး ရဲ႕ ဖုန္းက ၂၁၅၀၉၁၃ မွာ စံုစမ္း ေမးျမန္းဝယ္ယူႏိုင္ပါတယ္။ |
| |
|
|
|
အခုအခါ လက္ဖက္ေရာင္းခ်မႈ မွာ လက္ဖက္ပစၥည္းစံုနဲ႔ အသင့္ နယ္စားရတဲ့ အေနအထား ရေအာင္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ် လာၾကပါတယ္။ အားလပ္ရက္မွာ လက္ဖက္ခ်ဥ္စပ္ လုပ္ စားမယ္ဆိုရင္ လက္ဖက္ အစိတ္သားကို ပဲဆီအသန္႔ ၁၅ က်ပ္သား လိုပါမယ္။ လက္ဖက္ထဲကို ဆားထည့္နယ္ၿပီး ေရစစ္ ဒါမွမဟုတ္ အဝတ္သန္႔သန္႔ထဲ ထည့္ၿပီး အရည္စင္ ေအာင္ညႇစ္ ေပးရပါမယ္။ ၿပီးမွ လက္ဖက္ထဲကို ပါးပါးလွီး ထားတဲ့ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ သၾကား၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ သံပရာရည္တို႔ နဲ႔ နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။ စားခါနီးရင္ သံပရာရည္ နည္းနည္း ထပ္ထည့္ၿပီး ကိုယ့္စိတ္ႀကိဳက္ လက္ဖက္ ခ်ဥ္စပ္ကို စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ အၫြန္႔ႏွပ္ လိုခ်င္ရင္ေတာ့ အခ်ဥ္နဲ႔ င႐ုတ္သီး မထည့္ဘဲ နယ္ရမွာပါ။ အၫြန္႔ႏွပ္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ခ်ဥ္စပ္ႏွပ္ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အရသာရွိရွိ စားခ်င္ရင္ေတာ့ လက္ဖက္ကို ေရစင္ေအာင္ ညႇစ္ဖို႔နဲ႔ ဆီသန္႔မ်ားမ်ား ထည့္ဖို႔ပဲ လိုေၾကာင္း တင္ျပေပးလိုက္ရပါတယ္။ |
|
ဝိုင္း |
0 comments:
Post a Comment